36
pages
Danish
Ebooks
2022
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
36
pages
Danish
Ebooks
2022
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Publié par
Date de parution
07 avril 2022
Nombre de lectures
1
EAN13
9788772196985
Langue
Danish
Publié par
Date de parution
07 avril 2022
Nombre de lectures
1
EAN13
9788772196985
Langue
Danish
Thomas R.S. Albrechtsen
UNDERS GENDE TEAM
Aarhus Universitetsforlag
SKOLEN SOM KONTEKST
Ny l rer, nyt team
Anna er 24 r og nyuddannet l rer. Hun er netop begyndt p sit f rste job p F llesskolen, hvor hun prim rt skal undervise i matematik og tysk i udskolingen. Hun m der en masse nye kolleger, og nogle af dem er hun i team med. F llesskolen er en mellemstor skole med 0.-9. klassetrin, og skoleledelsen har netop besluttet, at alle l rere i l bet af skole ret skal arbejde med elevernes l sning, og at de skal skabe en r d tr d i skolens indsats p l seomr det. Indsatsen er bundet sammen med et nske fra skolebestyrelsen og fra for ldrene om at ge elevernes l segl de. Mediernes og politikernes opm rksomhed p b rn med ordblindhed har ogs spillet en rolle for valget af skolens fokus, ligesom l selyst er et fokusomr de for den kommune, skolen ligger i.
Indsatsen bliver skudt i gang med en p dagogisk dag for medarbejderne, hvor de har inviteret en l seforsker, og i l bet af skole ret skal der v re et samarbejde mellem skolens l rere og nogle eksterne vejledere fra kommunens p dagogiske ressourcecenter om elevernes l sning. Desuden er der to l sevejledere p skolen, som vil v re s rligt involveret i indsatsen.
P F llesskolen g r l rerne allerede meget for at st tte eleverne i deres l sning. De har nogle rs erfaring med l seb nd, de har l sekonkurrencer p tv rs af klasser og fors g med l semakkere p tv rs af klassetrin, og s er skolebiblioteket netop blevet moderniseret. Desuden arbejder skolens l sevejledere systematisk med test af elever, vejledning af kolleger og med forskellige st tteforanstaltninger for de elever, der har vanskeligt ved at l se.
Skoleledelsen forventer, at alle skolens team arbejder med at styrke elevernes l segl de. Skolelederen henviser til, at l segl de indg r i F lles M l for danskfaget, og at l sning er en st rre eller mindre del af alle fag. Indsatsen kan derfor ses som del af form lsparagraffen, der siger, at skolen er forpligtet p at skabe rammer for elevernes virkelyst og give dem lyst til at l re mere .
P F llesskolen fungerer de faglige vejledere som teamkoordinatorer i skolens fagteam. Derudover er skolen organiseret i klasseteam og afdelingsteam. Der er to afdelinger, en fra 0.-5. klasse og en fra 6.-9. klasse, der har hver deres p dagogiske leder. Lederen af fase 1 er ogs leder for SFO en. De indg r sammen med skolelederen i skolens ledelsesteam.
Anna gl der sig meget til at begynde som l rer p F llesskolen, til at m de sine elever og l re sine nye kolleger at kende. Hun er sp ndt p , hvordan samarbejdet vil foreg i de team, hun bliver en del af, og p , hvordan de skal gribe opgaven om at fremme elevernes l segl de an.
Skolens organisering i team er formet af skolens kultur, traditioner, rutiner, normer og regler. Og de forskellige team har forskellige form l. Teamsamarbejde foreg r altid i en sammenh ng, i en st rre kontekst . F llesskolen, som Anna er blevet ansat p , er viklet ind i et st rre netv rk af akt rer og begivenheder, som har indflydelse p de enkelte team og p , hvordan teamet fungerer, og hvilke opgaver det skal l se. Anna m der kolleger, som allerede har nogle s rlige relationer til hinanden og en f lles historie. Hun tr der ind i en hverdag, hvor der er s rlige ressourcer til stede, hvor mange beslutninger allerede er truffet, og der er bestemte m der at g re tingene p . Alt dette former det kollegiale samarbejde, hun bliver involveret i. Her i bogen vil vi f lge hendes vej ind i F llesskolens unders gende teamsamarbejde.
Team i skolen
Helt overordnet best r et team af to eller flere personer, der interagerer med hinanden i situationer, hvor der er en st rre eller mindre grad af gensidig afh ngighed mellem dem. Der er et f lles form l eller m l for samarbejdet, og deltagerne betragtes som en enhed.
I Danmark ser vi de f rste udgivelser om team i skolen i 1990 erne. For eksempel bogen L rerteam fra 1994, der er skrevet af l reren Karsten S rensen. I forordet n vner S rensen den dengang nye folkeskolereform fra 1993 som noget, der grundl ggende vil forandre skolens virksomhed. Han tilf jer:
Planl gning, gennemf relse og evaluering af undervisningen er ikke l ngere overvejende et anliggende for den enkelte l rer, men et f lles anliggende. Som f lge heraf ndres l rerrollen: Den privatpraktiserende l rer erstattes af teaml reren.
I dag er teamsamarbejde en selvf lgelig del af hverdagen p stort set alle skoler, og der er ofte en f lles forst else af, at form let med teamsamarbejde er at forbedre undervisningen og styrke elevernes l ring og trivsel. Teamorganiseringen g r noget godt for skolen og i sidste ende for eleverne. I eksemplet med F llesskolen er m let blandt andet, at samarbejdet om l sning kan ge alle elevers interesse for at l se.
Team kan sammens ttes p forskellige m der, og det er de ogs blevet siden 1990 erne. Frem til i dag er der dog fire typer af organiseringer, som de fleste skoler bruger. Det er klasseteamet, rgangsteamet, afdelingsteamet og fagteamet. Danmarks Evalueringsinstitut udgav i 2021 en rapport med titlen Teamsamarbejde i folkeskolen , som blandt andet viser, at det netop er disse fire typer af team, der er udbredt p de fleste skoler.
I en anden tidlig udgivelse om teamsamarbejde i skolen, fra 1994, med titlen Team: dannelse, vedligeholdelse, koordinering skrevet af Lejf Moos og Johnny Thomassen, som dengang arbejdede p Danmarks L rerh jskole, ser vi ogs denne inddeling. Her taler forfatterne om teamdannelse omkring den enkelte klasse, det enkelte klassetrin eller omkring afdelinger og spor. De n vner desuden en femte type, som de kalder teamdannelse efter k rlighedsprincippet . Med dette mener de et samarbejde, der er opst et p baggrund af l reres venskab og enighed om p dagogiske og andre sp rgsm l. Det er mere eller mindre opst et af sig selv og er karakteriseret ved at v re forholdsvis uformelt. K rlighedsprincippet stiller Moos og Thomassen op over for det professionelle princip for teamdannelse, som ligger bag de fire andre m der at organisere team p i skolen, og som i udgangspunktet er mere formelle.
Det hyggelige team
Sp rgsm let er dog, om det er s let at adskille k rlighedsprincippet og det professionelle princip i skolens teamsamarbejde. Lise Tingleff Nielsen peger i sin ph.d.-afhandling Teamsamarbejdets dynamiske stabilitet fra 2012 p , at l reres teamsamarbejde i h j grad har v ret orienteret mod undervisningens praktiske, disciplin re og organisatoriske forhold - som hun samlet betegner som undervisningens funktionalitet - mere end det har v ret orienteret mod elevernes l reprocesser. Nielsen fremh ver desuden, at hun i sine unders gelser har set en dominerende kulturel logik i teamsamarbejdet i form af det, hun kalder for en familiekultur , hvor samarbejdet er pr get af hyggelige og familielignende relationer . Det minder meget om et teamsamarbejde efter k rlighedsprincippet.
Om det er et problem , at denne form for teamsamarbejde (stadig) er udbredt, kan man diskutere. Det kommer an p , hvilket form l, hvilken vision og hvilke v rdier vi tilskriver teamsamarbejdet. Men hvis vi forventer, at teamsamarbejdet skal fremme erfaringsudveksling og medarbejdernes professionelle l ring og udvikling, s er det ikke nok, at man har det godt med hinanden. Det afg rende er, hvad man samarbejder om. Et teamsamarbejde best r b de af en social dimension og en opgavedimension.
Den engelske professor i organisationspsykologi Michael A. West beskriver i sin bog Teamwork fra 1994, hvordan team kan variere i forhold til disse to fundamentale dimensioner. Han skelner mellem fire typer af team, som han kalder: det dysfunktionelle team, det kolde effektive team, det hyggelige team og det velfungerende team .
Et team er dysfunktionelt, n r medlemmerne hverken kan l se opgaven eller holde ud at v re sammen med hinanden. I det kolde effektive team er man i stand til at l se opgaven, men man har ikke nogen videre god relation til hinanden. I et koldt effektivt team er det professionelle princip dominerende - man forholder sig professionelt til sagen, men ofte med en rigid indstilling og social distance, der risikerer at p virke teammedlemmernes arbejdsgl de og engagement.
Det omvendte g r sig g ldende i det hyggelige og komfortable team. Her har man det grundl ggende godt med sine kolleger, og k rlighedsprincippet eller de familielignende relationer dominerer. Svagheden er her, at hyggesnak i teamet ofte vil st i vejen for de mere kritiske og unders gende professionelle samtaler. Som medlem af et hyggeligt team vil man derfor kunne f en f lelse af ikke at komme i dybden med dr ftelserne eller f l st en opgave ordentligt.
Ogs p F llesskolen oplever Anna, at hendes team fungerer meget forskelligt. P nogle m der er det hyggeligt at m des med kollegerne, men der mangler en dagsorden, og medlemmerne taler mest om emner, der sagtens kunne v re blevet informeret om p anden vis. Anna deltager i samtalerne, men synes lidt, at hun spilder sin tid i forhold til de opgaver, hun skal l se i sin undervisning. Til andre teamm der oplever Anna derimod, at der er et godt flow, hvor de kommer i dybden med nogle faglige problemstillinger. If lge West opst r det velfungerende team, n r medlemmerne har det godt sammen kollegialt og samtidig n r i m l med teamets opgaver.
Det unders gende team
Men hvordan bev ger vi os fra et hyggeligt teamsamarbejde til et, der ogs er virkningsfuldt og produktivt i forhold til eleverne og skolens opgaver? Eller i forhold til opgaven p F llesskolen: Hvordan kan Anna bedst arbejde sammen med sine kolleger om at ge alle elevernes l segl de? Det kr ver for det f rste, at de g r sig nogle overvejelser om, hvilken tilgang og hvilket m l de har for samarbejdet.
En tilgang til teamsamarbejdet kunne v re, at det afg rende er at f undervisningen til at fungere , s den enkelte l rer kan gennemf re sin undervisning i klassen og i sit fag. Tingene skal administreres , planl gges og forberedes . Hvordan man fremmer elevernes l segl de,