48
pages
Danish
Ebooks
2021
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
48
pages
Danish
Ebooks
2021
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Publié par
Date de parution
11 février 2021
Nombre de lectures
0
EAN13
9788772194912
Langue
Danish
Poids de l'ouvrage
7 Mo
Publié par
Date de parution
11 février 2021
Nombre de lectures
0
EAN13
9788772194912
Langue
Danish
Poids de l'ouvrage
7 Mo
Titelside
100 danmarkshistorier
Kirstine Sinclair
Aarhus Universitetsforlag
Krisens kronologi
Den 4. februar 2006 stod den danske ambassade i Damaskus i brand. Hundredvis af vrede demonstranter fyldte gaderne i den syriske hovedstad i protest mod Jyllands-Postens publicering af karikaturer af muslimernes profet, Muhammed. Det har efterf lgende vakt undren, at det ellers s repressive syriske regime tillod den form for folkelig protest.
|| Youssef Badawi/Epa-Epa/Ritzau Scanpix
Ambassade i flammer
Om eftermiddagen den 4. februar 2006 var luften tyk af r g og vrede i Syriens hovedstad Damaskus. R gen fra den danske ambassade kunne ses p den klare bl himmel langvejsfra. Der havde v ret lovligt anmeldte demonstrationer foran ambassaden i flere uger - med afbr ndinger af danske flag og komiske figurer, der angiveligt skulle forestille danske politikere - men de havde v ret relativt rolige, og de var som regel endt med, at ambassadens personale havde inviteret demonstranterne indenfor til en kop kaffe og en snak om danske v rdier.
Men demonstrationerne blev st rre og st rre, og stemningen mere og mere aggressiv. Netop den 4. februar var der m dt adskillige tusinde op, og protesten gik helt amok. Hundredvis af vrede demonstranter sparkede d rene til ambassadebygningen - der ogs rummede den norske og den chilenske ambassade - ind og h rgede den danske ambassade, der l p tredje sal i bygningen. M bler blev delagt. Vinduer baldret. Lamper kastet ud ad vinduet. De trampede p det kongelige r de ambassadeskilt, til det l smadret og kn kket p jorden, og til slut stak de bygningen i brand. Den danske ambassad r havde forskanset sig i sin bolig uden for Damaskus, og i l bet af det n ste d gn samlede hans personale og de fleste andre danskere i Syrien sig i hans private hjem. Om aftenen kunne han p en skrattende telefonforbindelse i tv-avisen meddele, at han absolut ikke kunne anbefale rejser til Syrien. Det var ikke l ngere sikkert for danske statsborgere at opholde sig i landet.
Vrede syriske demonstranter tr ngte ind i den danske ambassade i Damaskus den 4. februar 2006. De delagde m bler, smed papir ud ad vinduerne og rev det officielle skilt, der markerede ambassadens status, Kongelig dansk ambassade , ned fra v ggen.
|| Louai Beshara/AFP/Ritzau Scanpix
For danske tv-seere virkede vreden og begivenheden helt uforst elig. I de f rste m neder af 2006 var det sv rt at begribe, hvordan tingene var eskaleret. Danmark befandt sig if lge landets udenrigsminister Per Stig M ller (1942-) i den st rste udenrigspolitiske krise siden 2. verdenskrig , og alle frustrationerne og volden kunne tilsyneladende f res tilbage til en r kke redaktionelle beslutninger p en dansk avis i Viby J lidt uden for Aarhus i efter ret 2005.
F kunne v re i tvivl om, at tv-avisens billeder og begivenhederne bag ville blive husket og behandlet i historieb gerne. Det lignede faktisk indledningen p et nyt kapitel i danmarkshistorien, hvor danskernes selvforst else som fredelige og vellidte overalt i verden var forduftet, og forestillingen om det idylliske lille land h jt mod nord var blevet sl et ford rvet som det r de ambassadeskilt p gaden i Damaskus.
Muhammed er ofte blevet afbildet gennem historien. Hele sp rgsm let om islams billedforbud er mere komplekst end som s . Iran har en gammel tradition for miniaturemalerier, og her ses Muhammed med ansigtet gemt bag et sl r. Maleriets datering til 1900-tallet er usikker, men det gemte ansigt bevidner, at det er fremstillet efter 1600.
|| Chris Hellier/Alamy Stock Photo
Ambassadeafbr ndingen var kulminationen p den krise, der startede med Jyllands-Postens publicering af de 12 karikaturer, bl.a. en, hvor profeten Muhammed har en bombe i sin turban, den 30. september 2005. Denne bog handler om karikaturerne og de politiske, diplomatiske, religi se, identitets- og f lelsesm ssige positioner og kriser, der fulgte med.
2005: Krisen startede
I sommeren 2005, n rmere bestemt den 11. juni, deltog forfatteren K re Bluitgen (1959-) i en fest med nogle gamle venner p Frederiksberg. Han fortalte en journalistven om sin udfordring med at finde en tegner, der var villig til at illustrere den b rnebog om muslimernes profet, han var ved at skrive. De tegnere, han havde spurgt, var bange for at p tage sig opgaven, da nogle muslimer kunne t nkes at blive vrede over, at man afbildede profeten. Et par m neder senere, den 16. september 2005, skrev vennen en artikel, som blev offentliggjort af Ritzau under overskriften: Danske kunstnere bange for kritik af islam . Hermed var starten g et til n af de st rste udenrigspolitiske kriser i Danmarks historie. For dagen efter bragte Politiken historien om Bluitgen baseret p Ritzaus historie. Bluitgen havde godt nok p dette tidspunkt fundet en illustrator, som dog nskede at v re anonym, men det meldte historien ikke noget om. Yderligere et par dage senere henvendte Jyllands-Postens kulturredakt r Flemming Rose (1958-) sig til foreningen Danske Bladtegnere med en invitation til medlemmerne om at tegne Muhammed, og den 30. september 2005 bragte Jyllands- Posten s de siden s ber mte 12 karikaturer.
Tegningerne vakte mildt sagt vrede.
Den 2. oktober var en imam fra Aarhus v rt ved et m de med det form l at diskutere Jyllands-Postens karikaturer. Blandt deltagerne var ogs Ahmed Akkari (1978-) og Ahmad Abu Laban (1946-2007). I forbindelse med m det udsendte deltagerne en pressemeddelelse, ligesom de skrev til dav rende kulturminister Brian Mikkelsen (1966-) for at diskutere eventuelle konsekvenser af negativ omtale af religi se minoriteter i Danmark. Et par dage senere arresterede politiet en 17- rig ung mand, som havde ringet til Jyllands-Posten og truet tegnerne p livet. Det var hans mor, der anmeldte truslen til politiet. Den 8. oktober fremsatte en gruppe danske imamer og mosk repr sentanter et krav til Jyllands- Posten om at tr kke karikaturerne tilbage og give alle muslimer en officiel undskyldning. Da der ingen respons var p dette krav, sendte en gruppe diplomater fra muslimske majoritetslande et brev til den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (1953-), hvori de udtrykte bekymring for den m de, muslimer og islam generelt blev omtalt p i Danmark, og bad om et m de. Det var den 12. oktober. Diplomaterne bad ogs om, at de ansvarlige for karikaturerne blev stillet til ansvar, uden at det fremgik, hvad dette krav pr cis indebar. Det siden s vigtige brev besvarede statsministeren den 21. oktober.
I den mellemliggende periode s s flere og flere internationale reaktioner p karikaturerne. Allerede i anden halvdel af oktober gik 10.000 demonstranter p gaden i Deoband i Indien for at protestere over karikaturerne. Generalsekret ren for Den Islamiske Samarbejdsorganisation (OIC), en sammenslutning af 57 muslimske lande, sendte et brev til den danske statsminister, hvis indhold svarede til det fra de muslimske diplomater. Den Arabiske Liga - en pendant til OIC, bare for arabiske lande - sendte yderligere et brev med tilsvarende indhold nogenlunde samtidig. Desuden bragte den lille egyptiske avis Al-Fagr seks af de 12 karikaturer - den ene p forsiden. Den 29. oktober skrev den egyptiske ambassad r Mona Omar Attia (1965-) et bent brev til den danske statsminister, som danske aviser trykte. I Danmark var der demonstrationer uden for Jyllands-Postens redaktionskontorer i K benhavn, og 11 muslimske foreninger med socialr dgiver og samfundsdebatt r Asmaa Abdol-Hamid (1981-) i front sags gte Jyllands-Posten for overtr delse af Grundlovens blasfemiparagraf og racismeparagraf.
I november gav den ulmende krise genlyd i flere lande. Karikaturerne blev bragt i den tyske avis Die Welt (blot n) og den bosniske Slobodna Bosna (alle 12). Den egyptiske udenrigsminister advarede om risiko for eskalering af konflikten og boykot af danske varer. Under et officielt bes g i Danmark kritiserede den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdo an (1954-) den danske regering for h ndteringen af karikaturerne, hvortil statsministeren svarede, at han ikke ville g p kompromis, og at det er s dan her, demokrati fungerer . Internationale organisationer reagerede ogs . Den Arabiske Liga og OIC sendte sammen et brev til FN s flygtningeh jkommiss r, Organisationen for konomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) og FN s h jkommissariat for menneskerettigheder, hvori de beskyldte Danmark for ikke at overholde FN s resolutioner. FN s s rlige udsendte for unders gelse af religionsfrihed bad efterf lgende den danske regering om et officielt svar, og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) advarede den danske udenrigsminister om en forest ende unders gelse af diskrimination mod religi se minoriteter i Danmark.
I december bredte kritikken af den danske regering sig. Ad to omgange rejste en delegation af danske muslimer, som repr senterede Komit en til Forsvar for Profetens re, til Mellem sten for at diskutere forholdene for muslimer i Danmark. F rste rejse startede den 3. december og gik til Egypten. Anden rejse foregik den 17.-31. december, og denne gang var m let Libanon, Syrien og Saudi-Arabien. Delegationsmedlemmer m dtes bl.a. med religi se overhoveder i Damaskus og Beirut samt repr sentanter fra Hizbollah og Hamas.
Disse to rejser kom siden til at spille en stor rolle i konflikten. P rejserne medbragte delegationerne nemlig en mappe med de 12 karikaturer og presseklip mv. for at illustrere de efter deres opfattelse kritisable forhold for muslimer i Danmark. Mappen blev bl.a. sendt rundt p et ekstraordin rt topm de blandt OIC-lande i Mekka i Saudi-Arabien den 7.-8. december. M det resulterede i en udtalelse, hvori man ford mte forn rmelsen af profeten samt den danske regerings manglende beskyttelse af muslimer og islam. I det hele taget blev den danske regerings h ndtering af karikaturerne kritiseret fra flere sider i december m ned. FN s h jkommiss r for menneskerettigheder udtrykte i et brev til OIC forst else for, at begivenhederne i Danmark kunne opfattes som mangel p respekt for mu