Fisk til folket , livre ebook

icon

48

pages

icon

Danish

icon

Ebooks

2019

Écrit par

Publié par

icon jeton

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Lire un extrait
Lire un extrait

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
icon

48

pages

icon

Danish

icon

Ebooks

2019

icon jeton

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Lire un extrait
Lire un extrait

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus

”Det er ikk’ så ringe endda”. Sådan udbrød Gunnar overrasket til Minna i berømte reklamer i 1990’erne, når hun lavede fiskeretter uden ben. Men danskerne har svært ved at sætte rødtunge, knurhane og andet godt fra havet på bordet. Både før og efter den store fiskeriudstilling i 1912, hvor erhvervet første gang var ude med snøren og ville anerkendes. Større motorer og ny køleteknologi gav større fangster og frisk fisk hver dag – uafhængig af årstiden. Men dengang som nu er problemet det samme. Folk vil ikke spise fisk to gange om ugen. I dag holder flere drømmen om den lyseblå kutter og de sunde fisk i live, selv om fiskeriet også er fanget i et net af politisk kontrol, kvotekonger og klimaændringer.
Sæt danskernes fiskevaner på krogen, og bliv indfanget af Kenn Tarbensen, der er ph.d. i historie og arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet.
Voir icon arrow

Date de parution

13 juin 2019

Nombre de lectures

2

EAN13

9788771849165

Langue

Danish

Poids de l'ouvrage

8 Mo

Titelside
100 danmarkshistorier
Kenn Tarbensen


Aarhus Universitetsforlag
Fiskeri-udstillingen 1912

Lystigt sm lder de r de Flag i den solvarme Sommerluft. [ ] Fiskeriudstillingen er som en Skov af Flag, og i en festlig Stemning gaar vi ind mellem Havnefyrene, som viser os Vej ind paa Udstillingspladsen. [ ] Vi gaar straks op ad Midtergangen til Hovedhallen . I Dansk Fiskeritidende var der en stemningsfuld beskrivelse af udstillingen, ledsaget af et fotografi, der her ses i udsnit. En 50 dage lang fest for det danske fiskerierhverv kunne begynde.
|| Dansk Fiskerimuseum
Et nyt hovederhverv
Da kong Frederik 8. (1843-1912) pludselig d de i Hamborg den 14. maj 1912, efterlod han en r kke opgaver til sin s n og efterf lger, kong Christian 10. (1870-1947). En af opgaverne var protektoratet for den hidtil st rste fiskeriudstilling i Norden. Den bnede p Islands Brygge i K benhavn den 6. juli, hvor den nye konge holdt en kort tale og nskede, at udstillingen ville blive F drelandet til re og Fiskerne til Gavn . Kongen sagde ikke et ord om, at der p det store areal skulle spises en masse l kre fiskeretter i de knap to m neder, som den store udstilling skulle vare. Heller ikke udstillingens formand, kommand r Ivar Norden S lling (1841-1925), n vnte fisk som noget spiseligt i sin lange indledningstale. Hans hovedbudskab var, at mens landbruget ofte afholdt udstillinger, var det ikke tilf ldet for vort andet Hovederhverv, Fiskeriet . Med landbruget som forbillede ville fiskeriet nu ogs have opm rksomhed. Fiskeriet tr dte med andre ord frem som et nyt hovederhverv - uden et eneste ord om lune fiskefrikadeller, spr dstegte r dsp tter og r gede sild.
Landbrugsminister Anders Nielsen (1862-1914) var udpeget som udstillingens pr sident, da fiskeriet sorterede under hans ministerium. P et stort m de for ca. 2.000 nordiske fiskere, Det 4. Nordiske Fiskerm de, sagde Anders Nielsen meget rammende, hvad det hele gik ud p :
Den skandinaviske Fiskeriudstilling skal tjene til at anskueligg re Udviklingen indenfor Fiskerierhvervet i de tre nordiske Lande. Den skal oplyse, opmuntre og bel re Fiskerne om den rette, den mest nyttebringende Udvikling af deres Erhverv og samtidig skabe Forstaaelse og Respekt udadtil for dette Erhverv. Gennem Videnskabens Arbejde og det praktiske Snille vises her de skete Fremskridt i Fangstmaade, Tilberedning og Transport m.v. .
Under udstillingen fandt Den 1. Nordiske Fiskehandler- og Havfiskeri-Kongres sted i festsalen p Paladshotellet. Udstillingen blev bnet af handelsminister Oscar B. Muus (1847-1918), der i sin tale noterede sig, at al fiskehandel blot 50 r tidligere havde v ret lokal detailhandel. Han fortsatte: Derfor stod Handelen stille, indtil Trafikken forbedrede sig; nu er det blevet en Verdenshandel, og Fisk eksporteres til Evropa selv fra Amerikas Vestkyst . Muus roste kongressens placering under fiskeri- og motorudstillingen, for s var der repr sentanter fra n sten alle europ iske lande til stede, og han nskede, at der nu ville komme en kraftig og lykkelig Udvikling for Fiskehandelen .
Samlet set udtrykte talerne hele ideen med udstillingen. Dog tr dte det bagvedliggende budskab ikke tydeligt frem. Den teknologiske og videnskabelige udvikling i tidligere rtier gav helt nye muligheder for st rre fiskeri og for transport og forarbejdning af fisk. Bortset fra s sonudsving kunne forbrugerne nu f fisk p bordet hver eneste dag - helt uafh ngigt af rstiderne.
S selv om det ikke blev n vnt i talerne - eller for den sags skyld stod med flammeskrift over hele udstillingen eller blev r bt ud over hustagene - s drejede hele udstillingen sig om fisk som f devare. Og naturligvis t nkte udstillingens arrang rer p fisk, der skulle ende p forbrugernes frokost- og middagsborde. Derfor blev der ogs udgivet en kogebog p 47 sider i anledning af udstillingen: Fiskeri-Udstillingens Kogebog. 90 Opskrifter for Tilberedning af Fisk. Det var en grundbog med omtale af de forskellige fiskearter, hvordan de skulle renses og udsk res, og der var tilberedningsmetoder med garniturer og saucer. Mange retter var simple og viste ogs , hvordan man kunne anvende fiskerester. Fx var der tre forskellige versioner af plukfisk, alts rester af tidligere kogt fisk, der var pillet i sm stykker og stuvet sammen med kartofler. Karper kogt i r dvin, klipfiskekarbonader med stegte tomater og r dsp tter i karrysauce h rte til de mere specielle menuer.
15 af opskrifterne var med i selve udstillingskataloget, hvor de blev pr senteret som:
en lille Mundsmag paa nogle Fiskeretter, et Omraade indenfor Dyrkningen af Bordets Gl der , der endnu er m rkv rdig fors mt og stagnerende i vort med god Fisk dog velforsynede Land .
Beklagelsen lignede en bommert, n r fiskeriet samtidig p ber bte sig at v re et hovederhverv. Men det handlede lige netop om at vise fiskeriets form en og f danskerne til at s tte fisk p menuen.
Denne bog handler om danskernes fiskeforbrug. Ikke blot i 1912, men i tidens l b. Og hvorfor s det? Ved siden af landbruget er fiskeriet Danmarks andet store naturafh ngige erhverv, men Danmarks historie handler mest om landbosamfundet og dermed konger, herrem nd og b nder. Med landboreformerne i 1788 i centrum skrev historikere allerede fra midten af 1800-tallet n sten ikke om andet. Fiskeriet blev tidligt skrevet ud af historien - eller blev aldrig rigtig skrevet ind. I registrene til 16-bindsv rket Politikens og Gyldendals Danmarkshistorie (1988-1991) optr der fiskeri som emneord, men kun til og med bind 7, der slutter i r 1600. S var det slut. Og det p trods af, at fiskeri fik en intens opm rksomhed i 1800-tallet. Mens bonden endnu trak ploven bag sin hest, satte fiskeren sin petroleumsmotor p b den. Og fiskede l s af rigdommen i havet. Alligevel st r korn, fl sk og sm r centralt i historien om danskernes f devarer. Fisk er stort set glemt.


Fiskeri- og motorudstillingen fyldte godt op p Islands Brygge. Denne vejviser ledte rundt p det store udstillingsareal. Forrest ses molen med fiskerb de, dern st motorhallen og det store fyrt rn med indgangen. Den lange bygning i baggrunden var hovedhallen, og yderst til h jre ses udstillingens store restauration.
|| Dansk Fiskerimuseum
Ved 200- ret for landboreformerne udkom firebindsv rket Det danske landbrugs historie (1988) som endnu en cementering af landbrugets position i historieskrivningen. Hver generation skal have sin danmarkshistorie, siges det - og hver generation skal benbart have sin landbrugshistorie. Derimod er der aldrig skrevet et samlet v rk om dansk fiskerihistorie. Vi er henvist til faghistoriske artikler om specielle tematikker i fx Sj k len , rbogen fra Fiskeri- og S fartsmuseet i Esbjerg.
At vi i Danmark aldrig har f et skrevet en samlet dansk fiskerihistorie, og at fiskeri generelt ikke n vnes i danmarkshistorierne, kan ogs forklares med danskernes fiskevaner gennem tiderne. Hvordan vi har spist fisk - og navnlig ikke spist nok.
Vi l gger ud i 1912 med udstillingen p Islands Brygge, der blev en skels ttende begivenhed og et moderne gennembrud for fiskerierhvervet.
Udstillingen
I et halvt r havde h ndv rkere arbejdet p det netop t rlagte areal ved Islands Brygge p Christianshavn - lige til h jre, n r man fra City kommer over Langebro. Her havde de bygget en fornem udstillingsby med en lang og stor hovedhal, en k mpe motorhal og en halv snes halvstore og mindre bygninger. I kanalen var der plads til fiskerb de, og inde p udstillingsarealet var der mange store og sm udstillingsbygninger, hvor 325 udstillere pr senterede sig.
Det var en k mpe opgave, som Dansk Fiskeriforening havde p taget sig at st i spidsen for. Landbrugsministeriet, Nordisk Motor-Union, Internationale Havunders gelser, Ferskvandsfiskeriforeningen og Danmarks Fiskehandler- og Havfiskeriforening indgik i udstillingens bestyrelse. Privatbankens direktion gav kvit og frit lov til at anvende det store ubebyggede areal, som banken r dede over p Islands Brygge, og K benhavns Havnev sen stillede et stort areal med tilst dende bolv rk til r dighed. Politiet tillod undtagelsesvis opstilling af reklames jler p byens torve, og der var m rkater og plakater p flere sprog. Danmarks f rende udstillingsarkitekt, Knud Arne Petersen (1862-1943), tegnede de store bygninger, som absolut ikke var sm udstillingspavilloner.
Nordiske fiskeriudstillinger var ikke et nyt f nomen, og Dansk Fiskeriforening havde haft del i flere af dem - og i vrigt i nordiske fiskerm der i Marstrand i 1904, i Bergen i 1907 og i Trondheim i 1908. Derfor blev det besluttet, at Danmark nu ogs skulle v re v rt for en udstilling. Fra 1909 arbejdede man intenst p sagen, og det lykkedes hurtigt for foreningen at f staten til at bevilge 5.000 kr. til det forberedende arbejde og ret efter 65.000 kr. til selve udstillingen. Kong Frederik 8. lovede at v re protektor, landbrugsministeren at v re pr sident, og K benhavns overpr sident Frederik de Jonqui res (1854-1925) p tog sig at v re vicepr sident. Dermed var der opbakning fra kongehuset, staten og kommunen.
Fra hele Norden deltog folk i den store begivenhed, og i Danmark var fiskerne ogs ganske interesserede. Det gjaldt ogs deltagelse i Det 4. Nordiske Fiskerm de. M det blev suppleret af foredrag i Dagmarteatret og i Ulvedalene i Dyrehaven. Arrangementet i Dyrehaven var bem rkelsesv rdigt ved, at en fisker for f rste gang i de nordiske fiskerm ders historie var foredragsholder. Fiskeren Laurits Petersen fra Hals talte om andelssagens betydning for fiskerne. For landbruget havde andelsbev gelsen haft enorm betydning, og det samme havde arbejderbev gelsen for arbejderne. Fiskerne var derimod mere tr ge i optr kket med at danne andelssalgsforeninger, der kunne udfordre fiskehandlernes stilling og skaffe bedre priser for fangsterne. Netop det foredrag blev 40 r senere husket af Odsherredsfiskeren, rigsdagsmand Severin Hansen (1880-1955), da han i sine erindringer skildrede bes get p fiskeriudstillingen i et kapitel med overskriften Fiskerne tr der frem . Han bes gte udstillingen sa

Voir icon more
Fri porno
Category

Ebooks

Fri porno

Soren Hein Rasmussen

Fri porno Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Fri porno

Soren Hein Rasmussen

Book

55 pages

Flag

Danish

Septemberforliget
Category

Ebooks

Septemberforliget

Lars Kjolhede Christensen

Septemberforliget Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Septemberforliget

Lars Kjolhede Christensen

Book

52 pages

Flag

Danish

Stegt flæsk med persillesovs
Category

Ebooks

Stegt flæsk med persillesovs

Caroline Nyvang

Stegt flæsk med persillesovs Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Stegt flæsk med persillesovs

Caroline Nyvang

Book

55 pages

Flag

Danish

Danmark i FN
Category

Ebooks

Danmark i FN

Kristine Kjærsgaard

Danmark i FN Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Danmark i FN

Kristine Kjærsgaard

Book

53 pages

Flag

Danish

Dannebrog
Category

Ebooks

Dannebrog

Torben Kjersgaard Nielsen

Dannebrog Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Dannebrog

Torben Kjersgaard Nielsen

Book

53 pages

Flag

Danish

Grønlands Amt
Category

Ebooks

Grønlands Amt

Jens Lei Wendel-Hansen

Grønlands Amt Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Grønlands Amt

Jens Lei Wendel-Hansen

Book

48 pages

Flag

Danish

Guds huse på landet
Category

Ebooks

Guds huse på landet

Per Kristian Madsen

Guds huse på landet Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Guds huse på landet

Per Kristian Madsen

Book

48 pages

Flag

Danish

Tiggeri forbudt
Category

Ebooks

Tiggeri forbudt

Peter, W. Hansen

Tiggeri forbudt Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Tiggeri forbudt

Peter, W. Hansen

Book

49 pages

Flag

Danish

Kanslergadeforliget
Category

Ebooks

Kanslergadeforliget

Kristina Krake

Kanslergadeforliget Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Kanslergadeforliget

Kristina Krake

Book

45 pages

Flag

Danish

Danske amerikanere
Category

Ebooks

Danske amerikanere

Jørn Brøndal

Danske amerikanere Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Danske amerikanere

Jørn Brøndal

Book

48 pages

Flag

Danish

Den dansk-norske skilsmisse
Category

Ebooks

Den dansk-norske skilsmisse

Ruth Hemstad

Den dansk-norske skilsmisse Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Den dansk-norske skilsmisse

Ruth Hemstad

Book

43 pages

Flag

Danish

Stavnsbåndet
Category

Ebooks

Stavnsbåndet

Peter Henningsen

Stavnsbåndet Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Stavnsbåndet

Peter Henningsen

Book

109 pages

Flag

Danish

Fisk til folket
Category

Ebooks

Fisk til folket

Kenn Tarbensen

Fisk til folket Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Fisk til folket

Kenn Tarbensen

Book

48 pages

Flag

Danish

Det store leksikon
Category

Ebooks

Det store leksikon

Maria Simonsen

Det store leksikon Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Det store leksikon

Maria Simonsen

Book

50 pages

Flag

Danish

Skrammellegepladsen
Category

Ebooks

Skrammellegepladsen

Coninck-Smith, Ning de Coninck-Smith

Skrammellegepladsen Alternate Text
Category

Ebooks

Histoire

Skrammellegepladsen

Coninck-Smith, Ning de Coninck-Smith

Book

46 pages

Flag

Danish

Alternate Text