32
pages
Danish
Ebooks
2019
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
32
pages
Danish
Ebooks
2019
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Publié par
Date de parution
12 septembre 2019
Nombre de lectures
0
EAN13
9788772190488
Langue
Danish
Publié par
Date de parution
12 septembre 2019
Nombre de lectures
0
EAN13
9788772190488
Langue
Danish
Janne Hedegaard Hansen
CO-TEACHING
Aarhus Universitetsforlag
EN SKOLE FOR ALLE
Al den snak om deltagelse
Da jeg gik i skole i 70 erne, var vi fem ud af 25 elever, der kom i gymnasiet, og to, der fortsatte p universitetet. Tre fik en mellemlang videreg ende uddannelse, og s var der nogle, der gik handelsskolevejen. Vi havde lige adgang til uddannelse, fordi uddannelse var blevet gratis og uafh ngig af vores for ldres indt gt, men det var ikke skolens prim re opgave at sikre, at alle elever blev s dygtige, som de kunne.
De fleste af mine klassekammerater fik et ufagl rt arbejde eller en l replads efter 8. klasse. Dengang kunne man fint klare sig p arbejdsmarkedet uden s rlige boglige kundskaber eller videre uddannelse.
I dag er det anderledes. Vi har indrettet et samfund, hvor uddannelse er en adgangsbillet til arbejdsmarkedet og til at kunne fors rge sig selv. Derfor skal skolen l fte en helt anden opgave end tidligere. Alle elever skal blive s dygtige som muligt, og alle skal ikke bare have lige adgang til, men ogs lige mulighed for uddannelse. Det handler alts ikke kun om at v re, men ogs om at l re. Det handler ikke kun om dannelse, men ogs om uddannelse.
Skolens nye opgave skal ses i lyset af, at der op gennem 1990 erne var et politisk skifte fra fokus p lighed til fokus p deltagelse. Hvor ulighed tidligere blev anset for at v re den st rste trussel mod samfundets sammenh ngskraft, s ndrede retorikken og forst elsen sig i begyndelsen af 90 erne. Det var ikke l ngere lighed, der blev opfattet som n dvendig for at sikre sammenh ngskraft i samfundet. I stedet kom det til at handle om at sikre lige muligheder for, at alle kunne deltage aktivt i og bidrage til samfundet. Det blev en politisk opgave at sikre, at flest muligt kom i uddannelse og arbejde.
Under overskriften Uddannelse til alle formulerede Undervisningsministeriet i 1993 m ls tningen om, at 95 % af alle unge skulle have en ungdomsuddannelse, og det uddannelsespolitiske fokus p inklusion og en inkluderende skole kom for alvor p dagsordenen i l bet af 00 erne. Og selvom m let senere er blevet nedjusteret, s fylder arbejdet med inklusion stadig meget p skolerne, og emnet er fortsat p dagsordenen i den politiske debat.
Visionen om den inkluderende skole tr kker p Salamanca-erkl ringen fra 1994 og p artikel 24 i FN s menneskerettighedskonvention. Begge dokumenter l gger v gt p alle b rns ret til uddannelse og p , at ingen b rn m udelukkes fra uddannelse p grund af handicap eller andre s rlige behov.
Ambitionen med den danske folkeskole i dag er alts mere end nogensinde at g re den til en skole for alle. B rn skal g i den lokale skole og have denne f lles erfaring med sig videre i livet uanset deres foruds tninger eller behov. P den m de kan de l re at beg sig i f llesskaber, hvor forskelle mellem mennesker er helt naturlige og et vilk r frem for et problem, der skal l ses.
Men hvis alle b rn skal trives, l re og udvikle sig i den lokale skole, s stiller det enorme krav til skolen. N r vi i medierne h rer om b rn, der ikke trives, fordi skolen ikke form r at tage tilstr kkelige hensyn til deres individuelle behov, s er det selvf lgelig et meget alvorligt svigt, vi m gribe ind over for. Det er et politisk og ledelsesm ssigt ansvar, at den inkluderende skole kan lykkes med sin opgave, og det b r aldrig v re b rnene, der betaler prisen, n r politiske idealer ikke lykkes i virkeligheden.
Hvis dette ansvar svigter, er det ikke sv rt at forst , at for ldre v lger et andet skoletilbud, at elever v grer sig ved at g i skole, eller at l rere og deres kollegaer ikke oplever, at de kan l fte opgaven til gavn for alle elever. Men n r det sker, er det for mig at se ikke et udtryk for, at inklusion i sig selv er problemet. Problemet er, at de n dvendige foruds tninger for, at skolen kan lykkes med at v re inkluderende, ikke er til stede i tilstr kkelig grad. Og d t er et politisk og ledelsesm ssigt ansvar.
Co-teaching skubber til det velkendte
Men hvad skal der s til, for at vi i h jere grad kan realisere ambitionen om den inkluderende skole? Helt overordnet er der behov for at ndre p skolens organisering og praksis, p de professionelles faglige forst elser og p skolens ledelse. Her kan co-teaching v re et skridt p vejen, fordi det er en samarbejdsform, der underst tter udviklingen af inkluderende l ringsmilj er ved at kombinere og transformere almen- og specialp dagogik i undervisningen af alle elever.
Ambitionen med co-teaching er at etablere et t t flerfagligt samarbejde mellem l rere med viden om fag og didaktik og fagprofessionelle med specialp dagogisk viden og kompetence. Id en er, at de to co-teachere sammen planl gger, forbereder, gennemf rer og evaluerer undervisningen. Co-teaching bidrager p den m de til at afv rge det videnstab, der kan opst , hvis specialiseret viden om b rns s rlige situation og behov ikke g res til en aktiv og integreret del af den inkluderende skoles praksis.
I efter ret 2018 var jeg p forskningsophold i Los Angeles for at blive klogere p , hvad det s rligt er, co-teaching kan bidrage med i den inkluderende skole. Jeg var tilknyttet California State University, hvor professor Wendy Murawski er leder af Center for Teaching & Learning. Murawski er sammen med professor emerita Marilyn Friend en af de f rende co-teaching-forskere i USA.
Sammen med kollegaer i USA har de to forskere i en rr kke v ret optaget af, hvordan skoler kan udvikle en undervisningsform, hvor specialp dagogisk viden om b rns s rlige behov kombineres med almenviden om fag og didaktik.
Under mit ophold bes gte jeg skoler og gymnasier, der praktiserede co-teaching, og jeg observerede co-teaching p forskellige klassetrin og i forskellige fag. Jeg interviewede co-teachere og skoleledere om deres erfaringer med co-teaching, og jeg talte med administratorer om deres udfordringer med at f det hele til at g op. Ogs i Los Angeles k mper de nemlig med at f ressourcerne til at sl til og f styr p logistikken.
Jeg overv rede ogs undervisning af l rere, der var i gang med at efteruddanne sig som co-teachere. I Los Angeles s jeg, hvordan co-teaching kan lykkes til gavn for alle - og det er de erfaringer, jeg gerne vil give videre i bogen her. N r jeg i eksemplerne fra de californiske skoler taler om l rere, der underviser sammen, vil der hver gang v re tale om en fagl rer og en l rer med specialp dagogisk viden.
Co-teaching er naturligvis blot n blandt flere m der at underst tte inklusion p , s co-teaching er ikke l sningen og skal derfor heller ikke ses som en samarbejdsform, der skal rulles ud over hele skolen, i alle klasser og i alle timer. Men det er et relevant bud p nye veje at g , og meget tyder p , at tilgangen styrker alle elevernes l ring og deres trivsel.
Co-teaching er samtidig en samarbejdsform, der griber ind i hele skolens organisering, praksis, forst elser og ledelse, fordi den kr ver, at vi t nker forholdet mellem almen- og specialp dagogik p nye m der.
Exceptionelle elever
I Californien bruger de udtrykket exceptionelle om de elever, der befinder sig i en vanskelig situation eller har s rlige behov, uanset om det drejer sig om b rn, der er h jt begavede, b rn med handicap, syge b rn eller om elitesportsud vere eller b rn, der kommer fra familier med f eller mange ressourcer. De har valgt ordet exceptionel, fordi de nsker at tydeligg re, at forskellighed ikke er et problem, der skal l ses, men et vilk r, der skal h ndteres.
Derfor giver det ikke mening at pege p bestemte b rn som inklusionsb rn eller bruge andre stigmatiserende udtryk, der indikerer, at nogle b rn har s rlige problemer, som l rerne m kompensere for i undervisningen. I Los Angeles har jeg set mange fantastiske eksempler p co-teaching i klasser, hvor op til 30 procent af eleverne er exceptionelle .
Jeg bes gte blandt andet en skole, der l i et boligomr de i Los Angeles med lavindkomstfamilier, hvor 98 % af eleverne var tosprogede. Her interviewede jeg skolelederen, som understregede, at en elev, der har cancer, jo ogs har individuelle behov, der skal tilgodeses. I hvert fald for en periode. Eleven befinder sig selvf lgelig i en vanskelig l ringssituation p grund af sin sygdom, men det betyder ikke, at l rerne taler om barnet som en cancer-elev , eller at de ser p eleven som et problem for l ringsmilj et p grund af sygdommen. Den er blot et vilk r, som de tilrettel gger deres arbejde og undervisning ud fra.
Skolelederen fortalte ogs , at det tidligere havde v ret almindeligt for dem at tale om den udadreagerende elev , den svage elev eller om ADHD-eleven som elevkategorier, det var vanskeligt at h ndtere i undervisningen, men at de i deres arbejde med at udvikle inkluderende l ringsmilj er gennem co-teaching fandt det langt mere meningsfuldt at tale om alle elever som exceptionelle .
B de gennem sproget og i sine handlinger fors gte skolen at g re op med tilb jeligheden til, at l rere, skole og for ldre opfattede visse former for s rlige behov og typer af elever som problematiske, mens andre blot betragtedes som vilk r, der helt naturligt skulle tages hensyn til.
Jeg er overbevist om, at vi ogs i Danmark kan udvikle en mere inkluderende skole, hvis vi er parate til at foretage de n dvendige opg r med det, vi plejer at g re, og det, vi i vores danske skoletradition (gen)kender som skole, undervisning og elev. Det kr ver blandt andet, at vi t r udfordre vores m de at forst forskellene mellem det almene og det specielle p .
Det almene og det specielle
Generelt har m let om at udvikle en mere inkluderende skole udfordret en mange rig skolepraksis, hvor l rerne retter deres undervisning mod de fleste elever i klassen, og hvor elever i vanskelige l ringssituationer bliver henvist til specialp dagogiske tilbud i en specialklasse eller p en specialskole.
N r elever er blevet henvist til specialp dagogiske tilbud, har form let v ret at sikre, at de fik de bedst mulige p dagogiske og didaktiske rammer - ogs selvom det bet d, at de ikke kunne g i den lokale skole. Vi har alts en lan