123
pages
Danish
Ebooks
2014
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Découvre YouScribe et accède à tout notre catalogue !
Découvre YouScribe et accède à tout notre catalogue !
123
pages
Danish
Ebooks
2014
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Publié par
Date de parution
20 novembre 2014
EAN13
9788771840728
Langue
Danish
Poids de l'ouvrage
2 Mo
Publié par
Date de parution
20 novembre 2014
EAN13
9788771840728
Langue
Danish
Poids de l'ouvrage
2 Mo
Jeppe Bundsgaard Morten Pettersson Morten Rasmus Puck
DIGITALE KOMPETENCER
it i danske skoler i et internationalt perspektiv
Aarhus Universitetsforlag
Forord
Denne bog pr senterer de centrale resultater fra Danmarks perspektiv af den internationale IEA-unders gelse International Computer and Information Literacy Study 2013 (ICILS) .
Bogen er kulminationen p et arbejde der startede for mere end fire r siden hvor den internationale projektledelse m dtes i Hamborg til det f rste af mange m der med de nationale forskningskoordinatorer og lagde grunden til den unders gelse af elevers computer - og informationskompetence der blev gennemf rt i 2013.
I Danmark har en lang r kke mennesker bidraget uvurderligt til at vi i dag ved meget mere om elevers computer - og informationskompetence - og ikke mindst om de rammer der er for den i form af undervisning, materielle rammer, skoleprioriteringer og alle de andre faktorer der medvirker til at g re det muligt for eleverne at udvikle deres digitale kompetencer.
F rst og fremmest tak til de n sten 2000 elever som har brugt deres tid p at l se testens opgaver og svare p sp rgsm l, uanset om det var i fors gstesten i 2012 eller i den rigtige test i 2013. Tak til de knap 900 l rere der har svaret p sp rgsm l om deres praksis og tanker om it i undervisningen. Tak til omkring 100 skoleledere og lige s mange it-koordinatorer som ogs har bidraget, og tak til 125 skolekoordinatorer som s rgede for at holde styr p alle vores breve og dokumenter og for selv at st for testen eller for at alt var p plads n r en af vores medarbejdere kom p bes g.
At gennemf re et forskningsprojekt af den art som vi her pr senterer, er en meget mere kompliceret og arbejdskr vende proces end det kan forekomme n r resultaterne freml gges, rene, flot opsatte og med klare konklusioner. Det er derfor meget sv rt at forst omfanget og kompleksiteten af det arbejde som s rligt Bonnie Vittrup og senere ogs Louise Molb k gjorde for at invitere og overtale skoler til at deltage, for at f dem tilbage n r de alligevel ikke kunne afse tiden, for at holde kontakten og holde styr p alle faser i hver enkelt skoles proces. Man kan kun beundre al den energi de har lagt i at f det hele til at lykkes - indimellem under sv re vilk r. Og ret ofte under helt urimelige forhold, fx da der pludselig blev iv rksat en lockout af landets l rere lige midt i projektets mest travle dataindsamlingsperiode. Undervejs kom flere til, Cathy Jessie Jensen, Lisbet Castberg Thuesen, Sofie Bindslev, Andreas Schubert, Niels Erik Olesen, Thomas Brahe, Helgi Eidesgaard, Kristin Nols e Bech, Rasmus Bundsgaard og Rikke Bundsgaard som hver is r gjorde deres til at l se de opgaver de fik, og ikke mindst til at l se de udfordringer og problemer de pludselig kunne st over for, fx en mandag morgen p en skole hvor computerne ikke virkede, str mmen gik eller usb-stikkene ikke blev registreret.
Tak ogs til Hans Siggaard Jensen som var med hele vejen, til forskningslederkollegerne i IEA-gruppen, Peter Allerup, Jens Bruun og Jan Mejding, som har hjulpet, givet sparring og st tte, stillet op til diskussioner og velvilligt og hj lpsomt har vist rundt i alle de mange kringelkroge der er i den internationale komparative forskning. Tak til Hanne L ngreen som har v ret en stovt b je i et opr rt hav, og tak ikke mindst til Niels Henrik Meedom og hans folk i Nationalt Center for Kultur og L ring, som har f et styr p mange ting og har taget sig af alle de udfordringer der er af administrativ og organisatorisk art i og uden for huset, s vi kunne koncentrere os om at forske.
Og ikke mindst tak til Undervisningsministeriet og Kvalitets - og Tilsynsstyrelsen som har bidraget gener st med midler til at f projektet til at lykkes, og i s rlig grad tak for samarbejdet med og den levende interesse fra Elsebeth Aller og Claus Jepsen.
Som supplement til pr sentationer og analyser i denne bog findes en r kke resurser, herunder sp rgeskemaer, de pr senterede modeller, adgang til at downloade alle datakilder, internationale rapporter og tekniske manualer og meget mere p projektets hjemmeside: edu.au.dk/forskning/projekter/internationaleundersoegelser/icils/ .
1. ICILS - baggrund og form l
The International Computer and Information Literacy Study 2013 (ICILS 2013) er en international unders gelse gennemf rt af den internationale forskningssammenslutning IEA ( The International Association for the Evaluation of Educational Achievement ). ICILS unders ger elever i 8. klasses computer - og informationskompetence (CIK) og har til form l at forst nogle af de sammenh nge den udvikles i.
Selve unders gelsen af elevers CIK foreg r gennem en nyskabende, autentisk, computerbaseret test. Ud over testen svarede eleverne p et sp rgeskema som giver forskerne indblik i elevernes baggrund, deres erfaringer med og brug af computere og deres oplevelse af computerbrug i skolen. Ogs deres l rere samt skolens leder og it-koordinator besvarede sp rgeskemaer. Unders gelsen giver alts b de indblik i baggrunde for elevernes udvikling af CIK og viden om hvordan undervisning med it prioriteres og foreg r i de danske og vrige deltagende landes klassev relser.
ICILS-forskerne indsamlede data fra n sten 60.000 8.-klasseelever p mere end 3.300 skoler fra 21 lande eller uddannelsessystemer inden for enkelte lande. Disse elevdata blev suppleret af data fra n sten 35.000 l rere p de respektive skoler og af kontekstrelateret data fra skolers it-koordinatorer, ledere og de nationale forskningsinstitutioner.
I Danmark deltog 1767 elever, 728 l rere, 92 skoleledere og 92 it-koordinatorer fra 110 skoler i hovedunders gelsen. I den s kaldte Field Trial , forunders gelsen, deltog yderligere omkring 265 elever, 125 l rere, samt skoleledere og it-koordinatorer fra 13 skoler.
1.1. It i samfundet og i undervisningen i Danmark
It spiller en rolle i samfundet i dag som n ppe kan overvurderes. Store dele af danskernes sociale liv er flyttet til eller opst r gennem brug af it, kommunikation med det offentlige foreg r i vid udstr kning online, varer findes, unders ges, diskuteres, k bes og s lges online, samarbejde
i og p tv rs af arbejdspladser foreg r online, den demokratiske og samfundsm ssige diskussion og sladder foreg r online, og research og studiearbejde foreg r online. Mulighederne kan forekomme uendelige, og det samme kan uoverskueligheden.
Danmark er et af verdens mest it-parate lande (International Telecommunications Union, 2012; Wijas-Jensen, 2013), men hvordan st r det til med de danske unges computer - og informationskompetencer? Ofte h rer man udsagn om at danske unge er digitale indf dte (Schultz Hansen, 2011), og det kan give indtrykket af at der ikke er behov for s rligt fokus p undervisning i brug af computere i skolen. Men g lder det alle unge danskere? Og hvad omfatter de kompetencer som de unge udvikler af sig selv i deres hverdagsliv? Betyder det at de unge er parate til at l se alle typer informations - og kommunikationsopgaver med computer? Eller er der typer af opgaver som det er vigtigt at de kan, men som de ikke udvikler af sig selv? Denne type sp rgsm l kan ICILS 2013 v re med til at give nogle svar p .
Tilsvarende kan vi f indblik i hvordan og i hvilket omfang computer - og informationskompetencer prioriteres p de danske skoler, hvordan it er integreret i undervisningen, hvilke typer af undervisningsaktiviteter it anvendes i, og hvordan det st r til med de danske l reres opfattelse af it og deres egne kompetencer. Har it v ret den transformative faktor som har skabt en mere elevaktiv, producerende og innovativ undervisning, s dan som man har en forventning om b de blandt forskere, konsulenter og politikere?
Siden de tidlige firsere er der gjort en stor indsats for at introducere it i undervisningen p alle niveauer i det danske uddannelsessystem (Frandsen, 1983), og adskillige st rre initiativer er blevet sat i v rk fra undervisningsministeriets side gennem tiden. Sektornettet var et af Danmarks f rste internetbaserede netv rk, oprettet i 1993-1994, og det havde til form l at forbinde f rst universiteterne og siden hele uddannelsessystemet til internettet. Inden r 2000 var n sten alle uddannelsesinstitutioner og skoler forbundet til internettet igennem sektornettet. Sektornettet udvikledes siden til styrelsen Uni-C, i dag Styrelsen for It og L ring (STIL). Danmark var s ledes et af de f rste lande i verden til at have fuldt d kkende internet p undervisningsomr det (Cisco Systems Danmark A/S, U. .).
I midten af 90 erne blev en r kke projekter sat i s en. Center for Teknologist ttet Undervisning fik fx 100 mio. til at dele ud til projekter om it, der blev etableret en v rkt jskasse til it i undervisningen, Poseidon, p baggrund af projekter p landets skoler og uddannelsesinstitutioner, skolernes databaseservice (SkoDa) blev etableret osv. (Baag , 1997).
I 2001 blev ITMF-projektet, It og Medier i Folkeskolen , s sat. ITMF st ttede inden for en ramme p 323 mio. udviklingsprojekter i samarbejde mellem skoler og forskere, produktion af et mediebibliotek, efteruddannelse af l rere samt en r kke andre mindre initiativer. ITMF var anledning til en kickstart af forskningsomr det p en r kke universiteter.
I 2004-2008 iv rksatte undervisningsministeriet projektet ITIF, It i Folkeskolen , som prim rt bestod i st tte til indk b af computere til elever i 3. klasse og udvikling af en r kke digitale l remidler. Der var afsat en ramme p omkring 750 mio. til projektet (Danmarks Evalueringsinstitut, 2009).
I 2011 iv rksattes et nyt initiativ: get anvendelse af it i folkeskolen . Der blev afsat 500 mio. fra regeringens side. Tilsvarende bidrager kommunerne med 500 mio. til opkvalificering af bredb nd p skolerne og medfinansiering af indk b af digitale l remidler. Dette projekt best r i st tte til indk b af digitale l remidler, effektm ling af brugen af digitale l remidler i skolen, etableringen af en r kke demonstrationsskolefors gsprojekter, et l rernetv rk mv. (Undervisningsministeriet, 2014). Pu