Üzeyir Lokman ÇAYCI : Medeniyetler İttifakı

icon

3

pages

icon

Turkish

icon

Documents

2016

Écrit par

Publié par

Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe Tout savoir sur nos offres

icon

3

pages

icon

Turkish

icon

Documents

2016

Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe Tout savoir sur nos offres

M e d e ni y e tl er Üzeyir Lokman ÇAYCI İtti fa k ı 14.11.2006 tarihinde CNN TÜRK Televizyonu muhabirleri Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. John ESPOSITOile “medeniyetler ittifakı” konusunu görüştüler.
Voir icon arrow

Publié par

Publié le

15 août 2016

Langue

Turkish

M
e
d
e
ni
y
e
tl
er
Üzeyir Lokman ÇAYCI
İtti
fa
k
ı
14.11.2006 tarihinde CNN TÜRK Televizyonu muhabirleri Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. John ESPOSITO ile “medeniyetler ittifakı” konusunu görüştüler. Bu görüşmede « İslam’ı kendi terimleriyle anlıyoruz » ve « Yayılmacı Amerikancılık anlayışı » şeklindeki iki ifade dikkatimizi çekti… Medeniyetler ittifakının önemi ve gerekliliği de dile getirildi.
Kimin ne çıkarı var ?
Günümüzde sık sık gündeme getirilen « Medeniyetler ittifakı » fikrinin ortaya atılmasındaki ana gayenin ve hangi projelerin parçası olduğundan da bugüne kadar bahsedilmedi. Batı ülkelerinde bu ittifaklardan Türkiye’de bahsedildiği oranda bahsedildiğini söylemek mümkün olmadığı halde bu konunun Türkiye gibi ülkelerde sık sık anılır olmasından kim faydalanıyor ?
« İyiler ve kötüler » ayırımı ve kullanılan unsurlar
Aynı konuşmada « iyiler ve kötüler » diye Buch’un değerlendirmesine dayanılarak bu projeyi destekleyenler ile desteklemeyenlerin bir ayırıma tabi tutulduğu belirtildi. Yani Buch’un « yayılmacı Amerikancılık anlayışı » yönünde « kim bizden yana, kim bize karşı » şeklinde bir başka ülkede o ülkenin insanlarıyla ilgili projelerinin bulunduğunu gördük.
Bu proje tutarsa o ülkenin insanlarından bir kısmı ortaya çıkacak, medeniyetler ittifakından veya dinler arası diyalogdan bahsedecekler… Ve bu halleriyle hem Buch’un ekmeğine yağ sürecekler, hem de bunu tasvip etmeyenlerle mücadele ederek bu projenin iki unsurunun gerçekleştirmesine katkıda bulunmuş olacaklar… Böylece Buch’a göre « iyiler » sınıfında yer alarak « kötülerin » belirginleşmesine de sebep olacaklar. Ülkemizde bu projenin uygulayıcıları olarak karşımıza kendilerini dört dörtlük müslüman ilan eden AKP gibi bir partinin çıkması Buch gibi proje sahiplerinin işlerini kolaylaştırmaktadır. Gerçeklerin gizlenilmesi, bölücülüğü körüklediği gibi ülke kalkınmasını engellemekte ve stratejik hassasiyetler de gündemden kalktığı için ülkemizin güvenliği tartışılır hale gelecektir.
Hayal peşinde koşanların gizlemeye çalıştıkları bir şeyler mi var ?
Kültür farklılıkları incelenmeden, bakış açıları kıyaslanmadan, amaçlar belirginleştirilmeden ortaya atılan bu projenin devletlerarasında uygulanmasının faydaları yerine, art niyet taşıyan dayanakları ortaya konulmalıdır.
Bu projenin kaynağında kimler var?
Bu görüş sahiplerinden, önce kendi ülkelerindeki insanların tümünü kucaklayıcı ne yapıp ne yapmadıkları sorulmalıdır. Kapalı kapılar ardında ürettikleri projeleri, içinde yaşadıkları toplumun genelini dışlayarak veya önemsemeyerek diğer ülkelerde uygulamak istemelerindeki niyetler sorgulanmalıdır. Kurumların görüşü alınmadan, psikolojik ve sosyolojik analizleri yapılmadan, konuyla ilgili yeterli birikimleri olmayanların eğer maşa değillerse stratejik böyle kararların peşinde koşmaları tuhaf karşılanmalı ve yadırganmalıdır. Tarafsız bilim adamlarından ülkemizi doğrudan ilgilendiren bu tür konular ve sahipleri hakkında birer rapor hazırlamaları istenmelidir.
Bu raporlar toplumun aydınlatılması ve uyarılaması için de yayınlanmalıdır.
Türkiye’yi olumsuzluklarla kuşatmak isteyen ülkelere iyimser gözle bakmak isteyenler ya saf ya da aptal olarak anlaşılmaktadır. Kendilerini savunamayanların, güçsüzlüklerini çeşitli şekillerde ifade edenlerin kurnazlıklarla ve sinsiliklerle yakınlaşan ülkelerle medeniyetler ittifakı yapmalarını istemeleri bir başka zaaflarının da ortaya çıkmasına sebep oluyorlar. Konuyu biraz daha açarsak, önce işsizlikten, dış borçlardan, IMF’ye bağlılıktan, dışa bağımlılıklardan, 5 kıtada ve 30 ülkede aleyhinde soykırım anıtı inşa edilen bir ülke olmaktan kurtulmadan hangi yüzle medeniyetler ittifakından veya dinler arası diyalogtan bahsedebiliyorlar ?
Ankara, 05.01.2007
Voir icon more
Alternate Text