PROTOCOL DE BASES PER A LA FEDERACIÓ DE ...

icon

15

pages

icon

Catalan

icon

Documents

Écrit par

Publié par

Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe Tout savoir sur nos offres

icon

15

pages

icon

Catalan

icon

Documents

Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe Tout savoir sur nos offres

1 -. PROTOCOL DE BASES PER A LA FEDERACIÓ DE. CONVERGÈNCIA I UNIÓ. CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA i UNIÓ ...
Voir icon arrow

Publié par

Langue

Catalan

- 1 - 
PROTOCOL DE BASES PER A LA FEDERACIÓ DE CONVERGÈNCIA I UNIÓ
CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA i UNIÓ DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA han coincidit en la voluntat d’actualitzar i aprofundir en la cohesió de la seva acció política comuna per avançar en els nous reptes que té la societat catalana. Reptes que es poden superar gràcies a la nostra experiència de col∙laboració fins al present i la valoració positiva que fem de la nostra obra de govern, que ha merescut i, ha de merèixer en el futur, la repetida confiança majoritària del poble de Catalunya. El nostre projecte nacionalista ha fet progressar el nostre país en els àmbits polític, social, econòmic i cultural. Perquè Catalunya continuï progressant en tots els àmbits, tenim noves fites, que es concreten en el compromís amb el nostre poble que representa “L’Horitzó Catalunya 2010” a l’empara dels seus epígrafs, sota les línies del desenvolupament econòmic (“Catalunya, líder econòmic del sud d’Europa”), de la llibertat i la cohesió social i territorial (“Catalunya, un país més lliure”, “Catalunya, el país on tothom voldria viure” i “Catalunya, un país on tot serà a prop”), de la consciència ecològica (“Catalunya, un país verd de la Mediterrània”) i de l’èmfasi en la formació, la cultura i la tecnologia (“A Catalunya, primer l’educació”, “Catalunya, un univers de cultura” i “Catalunya, un país on-line”). Tota l’acció política per l’assoliment del nostre compromís amb els ciutadans i ciutadanes, s’inspirarà en els principis següents: §  Pel que fa a l’àmbit nacional, apostem decididament per l’aprofundiment de l’autogovern, des de l’assumpció plena del fet nacional, concretada en un nacionalisme de caire personalista i integrador amb projecció de futur, sense que hom hagi de renunciar a llurs orígens, i que, des de la defensa de la lliure determinació del nostre poble com ciutadans i ciutadanes lliures, participa en la construcció d’una Unió Europea que fomenti la seva unitat en el reconeixement i en el respecte a la seva diversitat nacional. §  Pel que fa a l’àmbit social, i des de la defensa de la persona com a eix de la nostra acció política, propugnem el principi de subsidiarietat, el personalisme comunitari, l’economia social de mercat i el desenvolupament sostenible, per tal d’assolir una societat justa, democràtica, solidària i lliure.
- 2 -  
Fruit d’aquest compromís polític es formula el següent:
PROTOCOL DE BASES PER A LA FEDERACIÓ CONVERGÈNCIA I UNIÓ
Des del convenciment que Convergència i Unió continua essent una eina molt vàlida en el procés de reconstrucció nacional de Catalunya i per a l’assoliment de cotes més altes de benestar per a totes les persones que hi viuen,
Considerant que l’ampla coincidència d’objectius nacionals, el projecte polític compartit i la responsabilitat històrica d’afermar el nostre espai electoral ens menen a arbitrar mecanismes que ens permetin facilitar la consolidació de Convergència i Unió com a referent polític de la Catalunya d’inicis del segle XXI,
Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica de Catalunya, i en el seu nom els representants a la comissió,
ACORDEN
Primer.-Manifestar la seva voluntat d’avançar en una major cohesió interna i d’integració entre els dos partits per tal de fer efectiva una veritable cultura conjunta, mitjançant la constitució d’un nou instrument més estable i sòlid, amb vocació de permanència. S’iniciarà una estructuració comuna a tots els nivells, amb l’objectiu que, abans no acabi el present any, es concreti en una fórmula de lligam orgànic en forma de Federació, que faci de Convergència i Unió una força política amb personalitat jurídica pròpia, salvaguardant la sobirania d’ambdós partits. Convençuts que l’acord satisfarà la confiança que hi dipositen ambdós partits i salvaguardant les decisions que sobiranament i estatutària hagin de prendre llurs òrgans competents, CDC i UDC es comprometen, ja des d’ara, a convocar una Conferència Nacional l’any 2004 amb l’objectiu de culminar tot el procés per a la constitució d’una sola força política.
Segon.-Que el procés d’implementació de la fórmula escollida ha de ser progressiu. S’inicia explicitant un COMPROMÍS que se signarà
- 3 -  
durant el mes d’abril d’enguany, acabant amb la concreció d’una Federació per tot el MES DE DESEMBRE DEL 2001. Durant els mesos de vigència de l’esmentat COMPROMÍS, es procedirà a l’estructuració de la futura Federació. Es constituiran els òrgans comuns següents:
 Comissió gestora nacional: és l’òrgan que ha d’impulsar el procés § de constitució de la Federació. Tindrà com a funcions l’impuls, la promoció, el seguiment i el control del bon desenvolupament i funcionament de les diferents comissions, així com la facultat de dirimir i resoldre els conflictes. Actuarà per delegació del Comitè d’enllaç i estarà formada per sis membres, designats 3 per CDC i 3 per UDC. §  Comissió gestora territorial: formada pels responsables territorials d’UDC i de CDC que vetllaran per l’impuls de l’organització territorial a tots els nivells. La formaran els Presidents de les Intercomarcals i de les Federacions. §  Comissió gestora intersectorial, la qual, formada pels responsables de l’àmbit sectorial d’UDC i de CDC, vetllarà per l’impuls del marc sectorial en l’àmbit federatiu.
Tercer.-La Federació tindrà vocació de permanència. En tot cas, ambdues parts es comprometen a mantenir els objectius de “l’Horitzó 2010”, en el marc de la fórmula subscrita. Els dos partits federats tenen voluntat de buscar eines que facilitin la solidesa de la Federació i la seva permanència en el temps. Aquestes eines seran: §  Ambdós partits aporten a la Federació els drets immaterials que s’han generat per raó de l’actuació de la coalició, en concret les marques, els noms, els noms de domini (a internet), els d’imatge i els drets de propietat intel∙lectual que puguin ostentar, així com els drets de propaganda electoral en els mitjans de comunicació. §  S’impulsarà la utilització conjunta de locals i s’evitarà la duplicitat dels mateixos a nivell territorial, tot fomentant aquest ús conjunt sempre i quan hi estiguin d’acord els òrgans territorials i/o sectorials corresponents.
- 4 -
§  S’estipularan els mecanismes de finançament de la Federació en el termini de sis mesos comptadors des del Compromís federatiu. El Compromís podrà preveure aportacions dels partits a la Federació o la percepció per part d’aquesta de quotes i subvencions que vénen percebent els partits. La Federació percebrà els drets econòmics electorals. §  Es crearà una Comissió Econòmica formada per sis membres, designats per meitats pels partits federats, que estudiarà la situació econòmica i patrimonial així com les qüestions de personal de tots dos partits i farà una proposta d’aportacions d’aquests a la Federació. Aquesta Comissió farà també les propostes esmentades als punts anteriors.
§  Tots dos partits reconeixen la Federació com a única eina electoral. Quart.-En el moment de signar el COMPROMÍS s’aprovaran competències de la Federació i dels partits respecte la Federació, que s’acompanyaran en l’acord constitutiu de la Federació. Aquestes competències seran:
a)  Establir l’estratègia política general, les prioritats i les línies bàsiques de les diferents polítiques que desenvoluparà la Federació. b)  Aprovar els programes electorals que seran defensats pels candidats de la Federació en totes les eleccions a les quals concorri, així com fixar, definir i aprovar els eixos programàtics de l’acció de govern.
c)  Presentar candidatures a totes les conteses electorals que se celebrin.
d)  Aprovar les llistes electorals de la Federació i, en el seu cas, els possibles pactes de govern, parlamentaris o de coalició que s’hagin de subscriure.
e)  Constituir el lloc de debat i de decisió de totes aquelles qüestions i matèries que afectin a ambdós partits federats, respectant en tot cas la sobirania de cada partit.
f)  Dotar la Federació d’una direcció conjunta i paritària, així com crear òrgans comuns que els representin en tots els àmbits territorials (local, comarcal, intercomarcal i nacional), i aprovar la distribució de responsabilitats dins d’aquests òrgans.
- 5 -  
g)  Aprovar la distribució de responsabilitats de qualsevol entitat, institució, corporació, administració... on sigui present la Federació. h)  I aquelles altres que es determinin. La voluntat de crear i establir una estructura estable i ben consolidada entre els partits UDC i CDC , que pugui aprofundir en els acords federatius i amb vocació de permanència, aconsella que el procés de presa d’acords de la Federació sigui per consens, i que alguns òrgans en què s’estructuri la Federació siguin paritaris. Només d’aquesta manera es garantirà el gradual aprofundiment en una política comuna volguda per tots dos partits, així com la progressiva construcció d’un programa únic que sigui el comú denominador d’UDC i de CDC i alhora acceptable i acceptat per ambdós partits. El necessari consens i la paritat en alguns dels òrgans de la Federació s’ha de complementar amb el principi de democràcia de base  en la Federació. Aquesta paritat en determinats òrgans, el consens i la democràcia de base, que contribuiran a anar superant l’actual sistema de quotes, han de respectar la pluralitat i afavorir l’accés de tothom als llocs de responsabilitat i llistes electorals; així, en els casos en què no hi hagi consens, s’arbitraran majories qualificades (fins al 85%).
ÒRGANS DE LA FEDERACIÓ: 1.  La Comissió Executiva Nacional. 2.  La Comissió Permanent. 3.  El President de la Federació. 4.  El Secretari General. 5.  La Comissió Nacional Territorial . 6.  La Comissió Nacional Sectorial. 7.  Òrgans territorials i sectorials. 8.  El Consell Nacional. 9.  La comissió de garanties.
1. La Comissió Executiva Nacional (CEN) És l’òrgan executiu de la Federació. Estarà composta per un nombre màxim de 16 persones, de les quals cadascun dels partits designarà la meitat.
- 6 -  
Corresponen a la CEN les funcions de màxima direcció de la Federació, d’acord amb els mandats del Consell Nacional. Les altres funcions que ostenta són: a)  Executar les línies polítiques de la Federació aprovades pel Consell Nacional. b)  Aprovar i elevar al Consell Nacional per a la seva ratificació les llistes de candidats a les diferents eleccions d’acord amb les propostes que elaborin els òrgans territorials i sectorials de la Federació. c)  Aprovar i elevar al Consell Nacional per a la seva ratificació els programes electorals. d)  Aprovar i elevar al Consell Nacional per a la seva ratificació els acords de col∙laboració amb altres forces polítiques. e)  La resolució dels conflictes que puguin sorgir en el si de les comissions. La Comissió Executiva Nacional es constituirà en la mateixa data que l’acte de constitució de la Federació.
2. La Comissió Permanent En el si del CEN operarà una Comissió Permanent, que estarà formada pel President de la Federació, pel Secretari general i pel candidat a la Presidència de la Generalitat. Les funcions de la Comissió Permanent seran de caire executiu i d’impuls de l’acció política de la Federació. El candidat a la Presidència de la Generalitat gaudirà d’un status especial.
3. El President de la Federació Correspon al President la màxima representació i direcció de la Federació Convergència i Unió. Ostenta, per tant, la presidència amb veu i vot (que ho és de qualitat en cas d’empat) de la CEN. Serà escollit entre els membre de la Comissió Executiva Nacional i ratificat en la primera reunió del Consell Nacional.
7 --
4. El Secretari General Correspon al Secretari General les funcions de direcció executiva de la Federació, les funcions de portaveu, la coordinació de les comissions nacionals i totes aquelles funcions que li delegui el President de la Federació. El Secretari General serà escollit entre els membres de la CEN i ratificat en la primera reunió del Consell Nacional. El Secretari General nomenarà un Secretari General Adjunt.
5.  La Comissió Nacional Territorial És l’òrgan executiu que té competència en totes les qüestions territorials i en la definició i decisió de les grans línies polítiques de la Federació en el seu àmbit territorial aprovades pel Consell Nacional, i especialment en la resolució de conflictes i en el desenvolupament territorial de la Federació. Està composta pels presidents intercomarcals o de Federació d’UDC i CDC. També en formaran part els secretaris nacionals d’Organització i Política Municipal d’ambdós partits. Es constituirà, a proposta de la CEN, en el mes següent a l’acte de constitució de la Federació.
6.  La Comissió Nacional Sectorial És l’òrgan executiu que té competència en totes les qüestions sectorials que sorgeixin en la pròpia Federació. Està composta pels representants designats per CDC i per UDC, de manera paritària, i pels presidents de les sectorials de la Federació que es constitueixin. També en formaran part els secretaris nacionals dOrganització. Es constituirà, a proposta de la CEN, en el mes següent a l’acte de constitució de la Federació.
7. Òrgans territorials i sectorials Els òrgans nacionals de la Federació (la Comissió Nacional Territorial i la Comissió Nacional Sectorial) vetllaran per assolir una organització
8 --
territorial i sectorial de Federació, amb criteris de democràcia de base. Els militants d’ambdós partits adscrits a un territori o sectorial formaran l’assemblea corresponent, que adoptarà els acords amb els següents criteris: - Consens. - A manca de consens, majoria qualificada del 85%. Correspon als òrgans territorials i sectorials, a través de les seves assemblees: a)  Escollir el president i el Comitè Executiu de cada àmbit. b)  Fixar la línia política de la Federació en el respectiu àmbit, d’acord amb les directrius del Consell Nacional. c)  Proposar als òrgans nacionals els noms dels candidats que integraran les llistes en els diferents processos electorals. Els òrgans territorials i sectorials es constituiran immediatament després de l’acte de constitució de la Federació en un termini màxim de tres mesos. Abans de finalitzar l’any 2001 s’establiran les normes electorals i d’adscripció territorial i sectorial, entre les quals hi haurà d’haver la regulació del dret de sufragi actiu i passiu.
8. El Consell Nacional És el màxim òrgan de la Federació. Estarà presidit per una Mesa formada per 5 membres proposats per la CEN i ratificats pel Consell Nacional. Entre ells es designarà una presidència, dues vicepresidències i dues secretaries. La presidència serà proposada pel partit que no ostenti la Presidència de la Federació. Composen el Consell Nacional: a)  Membres nats: els membres de la CEN, de les Comissions Nacional Territorial i Sectorial de la Federació, els diputats al Parlament, al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu, els presidents de les diputacions i dels consells comarcals i els consellers del Govern de Catalunya que siguin militants d’un dels dos partits. b)  50 militants d’UDC i 50 militants de CDC, escollits d’acord amb els criteris de cada partit.
- 9 -
c)  200 militants de la Federació de Convergència i Unió, escollits per l’àmbit sectorial i territorial de la pròpia Federació amb el criteri de democràcia de base corregida concretat en el punt sisè. Aquest darrer punt entrarà en funcionament quan l’estructura territorial i sectorial federativa hagi funcionat durant 1 any. Mentre no estigui funcionant la composició de l’apartat c, cada partit federat podrà ser representat en el Consell Nacional per 100 militants més, designats per meitat, d’acord amb els criteris de cada partit. Correspon al Consell Nacional el debat i l’aprovació de les línies polítiques de la Federació, així com la ratificació de les llistes electorals, a proposta de la CEN. El Consell Nacional es constituirà abans de l’abril del 2002.
9.  La Comissió de Garanties Un cop constituïts els diferents òrgans territorials i sectorials, la Comissió Gestora Nacional es convertirà en Comissió de Garanties amb les funcions de seguiment i control, així com la facultat de dirimir els conflictes, per delegació de la Comissió Executiva Nacional. Està composta per 2 membres designats per CDC, 2 per UDC i 2 pel Consell Nacional . Es constituirà en el primer Consell Nacional i, mentre no es constitueixi, les seves funcions les seguirà assumint la Comissió Gestora Nacional.
PRESENTACIÓ DE CANDIDATURES PER LA FEDERACIÓ En la confecció de les llistes electorals es tindran en compte els criteris següents: a)  El Comitè d’enllaç actual haurà d’establir els mecanismes per escollir el candidat a la Presidència de la Generalitat per a la propera legislatura; i serà aquest òrgan qui el ratificarà a proposta dels dos partits, essent la proposta dins dels sis mesos posteriors a la signatura del COMPROMÍS federatiu. També serà el Comitè d’enllaç actual, o bé, la Comissió Executiva Nacional qui, establint els mecanismes corresponents, proposaran des dels dos partits federats, els candidats a Cap de llista del Congrés de Diputats, a Cap de llista a l’Ajuntament de Barcelona i a Cap de llista de les
- 10 -  
eleccions europees. Tots aquests candidats seran ratificats pel Consell Nacional. b)  El candidat que ha d’ocupar el segon lloc a la llista electoral del Parlament de Catalunya haurà d’ésser del partit federat que no ostenti el número 1 al Parlament de Catalunya. c)  El candidat a la Presidència del Parlament de Catalunya serà proposat pel partit federat que no encapçali la llista electoral al Parlament de Catalunya. d)  El número 1 de la llista electoral al Parlament de Catalunya, al Congrés i a l’Ajuntament de Barcelona seran proposats consensuadament pels partits federats en la CEN, dels quals 1 correspondrà a UDC. e)  En la configuració de la llistes electorals per al Parlament de Catalunya, Corts Generals i Parlament Europeu, la CEN vetllarà perquè els dos partits federats hi tinguin la suficient representació, tot atenent també criteris de millor idoneïtat dels candidats. En tot cas: - A UDC li correspondrà l’encapçalament de la llista electoral al Congrés de Diputats per la circumscripció de Lleida, Girona o Tarragona. - En aquestes conteses electorals, el partit que no encapçali la llista tindrà el número 2.
§  Criteris generals per a l’assignació d’escons al Congrés, al Parlament de Catalunya i al Parlament europeu
60% correspondran a CDC 20% correspondran a UDC 20% restant correspondran a la Federació, Mitjançant proposta consensuada del Comitè Executiu Nacional, a ratificar pel Consell Nacional amb el 85% dels vots. Si no es ratifiqués torna al CEN, que decideix inapel∙lablement.
Exemples de llistes electorals:
1 UDC 2 CDC 3 CDC 4 CDC 5 Federació 6 UDC 7 CDC 8 CDC 9 CDC 10 Federació
- 11 -
1 CDC 2 UDC 3 CDC 4 CDC 5 Federació 6 CDC 7 UDC 8 CDC 9 CDC 10 Federació
§  Política general i del govern Si com a conseqüència dels resultats electorals s’assumeixen responsabilitats de govern, es tindrà en compte el següent: 1.  La formulació del programa de govern i la composició del Consell Executiu correspon al President de la Generalitat basant-se en el programa electoral de CiU i prèvia consulta als òrgans de govern d’ambdós partits i, especialment, al Comitè Nacional d’Enllaç o en el seu cas, al Comitè Executiu Nacional. 2.  Serà necessària la conformitat d’ambdós partits per establir pactes o condicions de govern amb altres forces polítiques, així com també per a determinar els acords amb d’altres grups o persones per possible suport parlamentari estable. 3.  En cas d’establir-se pactes de govern amb altres grups, es procurarà mantenir la mateixa proporció anterior. 4.  Malgrat la lliure proposició pels respectius partits dels titulars dels càrrecs esmentats, si algú dels proposats per un partit hagués militat durant l’anterior legislatura a l’altre, precisarà del consentiment exprés d’aquest. 5.  S’hauran d’establir, mitjançant el Comitè Nacional d’Enllaç o en el seu cas la Comissió Executiva Nacional, els criteris de relació entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i aquell òrgan a fi d’analitzar conjuntament l’actuació de CiU en el camp de la política general.
Voir icon more
Alternate Text