Declaració Final [*]

icon

2

pages

icon

Español

icon

Documents

Écrit par

Publié par

Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe Tout savoir sur nos offres

icon

2

pages

icon

Español

icon

Documents

Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe Tout savoir sur nos offres

CULTURA & POLÍTICA @ CIBERESPAI. 1er Congrés ONLINE de l'Observatori de la. CiberSociedad. Declaració Final [*] http://cibersociedad.rediris.es/ ...
Voir icon arrow

Publié par

Langue

Español

CULTURA & POLÍTICA @ CIBERESPAI 1er Congrés ONLINE de l’Observatori de la CiberSociedad [*] Declaració Final http://cibersociedad.rediris.es/congresoManifest per l'exercici d'una ciberciutadania activa, responsable i compromesa L'accés a la cultura, el coneixement i la informació mai ha estat tant a l'abast de la humanitat com ara. La invenció i popularització de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) són en gran mesura responsables d’aquest fet, que suposa un canvi qualitatiu radical pel que fa a aquesta possibilitat d'accés. Davant d’aquesta oportunitat de canvi en el desenvolupament de la humanitat, reclamem el dret universal d'accés al ciberespai i a la seva defensa i conservació com a àmbit social lliure i igualitari. Sostenim que és un dret que ha d’estar per sobre de monopolis estatals, oligàrquics o empresarials. El seu establiment no s'assolirà només amb normes o lleis ni amb buides declaracions de principis sinó, sobretot, treballant per ell dia a dia. Per aquesta raó, manifestem el nostre compromís amb l'exercici d'una ciutadania electrònica o ciberciutadania activa, responsable i èticament compromesa amb una utilització de les TIC que treballi per a l’assoliment d'una societat més solidària, justa, lliure i democràtica. Aquest exercici de ciberciutadania l’assumim creant, fomentant, ajudant i exigint: 1. Una aposta decidida dels governs i els organismes internacionals per al progressiu establiment de les infraestructures i mesures necessàries que proporcionin a tot esser humà la possibilitat d'exercir la seva ciberciutadania, amb el que es vagi reduint primer, i s’eradiqui després, la fractura digital. 2. La creació d'un marc legal que permeti l'existència d'un veritable règim de competència comercial, sense barreres ni proteccionismes en cap direcció, que perjudiquin cap persona o societat.
3. L'establiment d'organitzacions que protegeixin legalment la ciberciutadania contra les pràctiques abusives de governs o empreses que afectin aspectes de fons, forma, qualitatius o quantitatius del dret que proclamem.
4. L'estudi dels avantatges que es deriven d'utilitzar solucions tecnològiques de codi lliure en les administracions públiques i la seva implantació, sempre que sigui viable, en detriment d'eines de tipus comercial, privat o tancat.
5. L'elaboració, difusió i endegament d'autèntics programes d'educació, a tots els nivells, en la utilització de les TIC, que permetin que el seu ús i profit no quedi limitat als grups social i econòmicament privilegiats.
6. Una política responsable i conseqüent amb la lliure i fluïda difusió de la informació i el coneixement en formats tecnològics de domini públic, així comla seva catalogació i exposició pública que permetin que aquests recursos siguin el més fàcilment localitzables i utilitzables.
7. La denúncia de l'incompliment dels punts continguts en aquest manifest amb especial referència a les seves conseqüències socials, convertint-nos,de facto, en una veu ferma que remogui les consciències de les persones i de les administracions públiques.
8. Donada la facilitat de fer públic tot tipus d'informació a través de la xarxa, la promoció de la precisió, adequada elaboració i presentació dels continguts que puguin servir de guia, referència o informació i fer-ho sempre des d'un exercici de responsabilitat ètica, que prengui en consideració les possibles conseqüències de la informació publicada. Perquè creiem que ja no és possible seguir posant barreres al món, ni fronteres, ni duanes, ni peatges monopolístics o oligàrquics. Perquè aquestes tanques, fronteres, duanes i peatges són testimonis d'un món caduc i injust al que hem de renunciar perquè la Humanitat sobrevisqui i perquè creiem que el ciberespai és el primer lloc on aquests obstacles poden ser, efectivament, salvats. * Declaración es consecuencia del debate generado con ocasión del 1er Congreso ONLINE del Observatorio para la CiberSociedad [http://cibersociedad.rediris.es] donde fue aprobada mayoritariamente y en todos sus puntos. El Congreso reunió a casi 700 personas de todo el mundo. Su proceso de elaboración puede ser seguido en la misma sede web del congreso, en http://cibersociedad.rediris.es/congreso.
Voir icon more
Alternate Text